Pripjat är en stad i norra Ukraina. För de allra flesta har orten blivit bekant efter Tjernobylkatastrofen som inträffade den 28 april 1986. När kärnkraftsolyckan inträffade bodde det 50 000 personer i Pripjat, så det var en riktigt trevlig liten småstad. När invånarna vaknade på morgonen dagen efter olyckan var det knappast någon av dem som förstod hur allvarlig olyckan under natten egentligen varit. Det gavs nämligen ingen information om hur omfattande explosionen varit. Det resulterade i att många personer åkte till sina jobb som vanligt utan att veta att de antagligen aldrig skulle kunna återvända hem. Man blev tvungna att utrymma staden snabbt på grund av det radioaktiva avfallet, och det har gjort att många övergivna hem fortfarande har möbler, sängkläder och leksaker kvar. Det enda de fick ta med sig från sina hem var saker som inte kontaminerats, så som böcker, kläder och viktiga dokument. Idag står staden kvar som ett monument från den katastrofala olyckan.

En spökstad som lockar många besökare

Pripjat är inte den enda spökstaden i världen, men det är en av de städer som besöks flitigt av många nyfikna resenärer. Staden har varit utsatt för flertalet plundringar sedan den utrymdes och människor har stulit allt från toalettstolar till porslin ur hemmen. Det sägs att ingenting av värde finns kvar i de gamla hemmen. Under en period fick ingen besöka staden på grund av risken för att utsättas för en för stor mängd radioaktiv strålning. Ändå var det flertalet familjer och personer som flyttade tillbaka till sina gamla hem i smyg och bor kvar där på heltid än idag – trots att det egentligen inte är tillåtet. Det man däremot kan få göra idag är att göra ett besök i Pripjat förutsatt att man har en guide med sig. Det finns guider som arbetar heltid med att visa staden för besökare. De jobbar 15 dagar i sträck och är sedan lediga lika många dagar för att inte utsättas för strålning för länge i sträck. Så länge man åker med en guide kan man vara lugn eftersom de vet var halterna radioaktivt avfall är för höga och var det går att vistas.

Att ta sig till spökstaden Pripjat

Är man intresserad av att göra ett besök till Pripjat kan man vänta sig minnen för livet. Det är något alldeles extra med att se en helt övergiven stad och föreställa sig hur det måste ha gått till när invånarna flydde från sina hem. Enklast tar man sig till Pripjat med flyg. på http://avionero.se/ hittar du biljetter till Ukraina, och därifrån kan du senare boka en guidad tur till staden. Något som är viktigt att veta när man besöker Pripjat är att man måste se till att följa guidernas instruktioner. Faktum är att det radioaktiva avfallet kan öka till skadliga nivåer om man förflyttar sig bara några meter. För att hålla sig på den säkra sidan bör man alltså inte göra egna utflykter, utan alltid åka tillsammans med någon som känner till området. När man väl är där kan man få se badhuset, tivolit som aldrig hann öppnas och flera bostadshus.