Bredvid Greyfriar Bobby´s Pub i Old Town, Edinburgh finns en stor, svart järngrind. Vid första anblicken ser det ut som ingången till pubbens bakgård, dit leveranser och personal går. Tittare man närmre ser man gravstenar, monument och allt det som en kyrkogård hör till. Greyfriars Kirkyard ligger tre minuter från Grassmarket, som tidigare var en plats dit dödsdömda färdades för att få sig ett sista mål mat innan de hängdes ute på torget. Kyrkogården är känd världen över då den sprider skräck bland såväl turister som Edinburgh-bor. Många är de som har hört berättelsen om en poltergeist som attackerar besökare!

Centralt, omgiven av pubar och säckpipor

det finns poltergeist som har attackerat besökare innanför den där järngrinden. 1998 irrade sig en hemlös man in på kyrkogården i jakt på skydd från kyla och mörker. Han fann tillslut MacKenzies gravvalv, en man som gjort sig skyldig till krigsbrott och andra hemskheter under 1600- talet. Han började besatt att rycka upp alla de kistor han kunde hitta inne i valvet tills han nådde MacKenzies kista, då försvann golvet under honom och han föll ner ett antal meter och landade i en massgrav. Massgraven innehöll före detta stadsbor som dött i pesten, och en massgrav var ett enkelt sätt att bli av med kroppar på under pestens härjande i Europa.

Strypgrepp och brutna fingrar

Redan samma dag rapporterades det första fallet av en misstänkt attack. En medvetslös kvinna blev funnen vid järngrinden med blånad hals, precis som om någon försökt strypa henne. Sedan den dagen 1998 har det rapporterats och anmälts över 500 olika fall där besökare kunnat visa upp blåmärken, brutna fingrar och vittnat om att ha blivit slagna, sparkade eller dragna i, allt i närheten av MacKenzies grav. Den hemlöse mannen fann tydligen mer än tak över huvudet den där natten 1998. Edinburgh lockar turister från hela världen, dels på grund av whiskey och säckpipor, men också på grund av legenden kring krigsförbrytaren McKenzies ande.