I södra Mexiko ligger en mängd mindre öar längs de ringlande kanalerna. En av dessa sticker dock ut lite över det normala – nämligen dockornas ö.

Denna minst sagt udda ö var en gång bebodd av en ensam man vid namn Don Julian Santana. Han levde ett närmast eremitliknande liv i sin ensamhet på denna ö, och levde på det han kom över under dagen. Vid en av sina rutinmässiga fisketurer fann han en ung flicka som hade drunknat i kanalen. Efter denna tragiska händelse började mycket märkliga saker att inträffa.

Dolls on some of the "chinampas" (artificial islands) located in Xochimilco. Originally intended to protect from evil spirits, they are now a tourist attraction.

Det började med att en docka flöt iland på Don Julians ö. Det underliga var att dessa händelser inte slutade, utan dockor fortsatte att spola upp på hans strand regelbundet under väldigt lång tid. Han började hänga upp dessa uppspolade dockor i träden, över hela ön. Några menar på att han gjorde det till sin livsuppgift att hänga upp dessa dockor, för att skydda den stackars drunknade flickans själ. Andra menar på att han blev tokig och att han blev besatt av dessa dockor. Oavsett hur det än låg till med hans psykiska hälsa, så är en sak säker – han fortsatte att hänga upp de ständigt återkommande dockorna i träden i flera decennier, ända fram till hans död.

Om man tittar på bilder från Dockornas ö så ser man de primitivt upphängda dockorna över hela ön. Spontant sett, såhär ifrån soffans bekvämlighet, styr tankarna in på att han borde ha haft tillgång till material ifrån Byggmax.se. Då hade han kunnat få till ett riktigt snyggt altare, där han kunde hedra den drunknade flickans själ. Genom att kika runt på hemsidan kan man nästan föreställa sig resultatet.

Skämt åsido, detta är en verkligt kuslig berättelse. Många är de frågor som dyker upp i tankarna. Varifrån kom denna enorma mängd dockor, som flöt iland år efter år? Varför flöt de iland på just denna ö? Vem var den drunknade flickan, och vad hade hänt henne? Detta är frågor som vi aldrig kommer att få svar på, vi kan enbart se resultatet av en ensam mans gedigna försök att skydda hennes förtappade själ.

År 2001 drunknade Don Julian Santana, på samma ställe som både flickan och dockorna flutit iland. Det viskas än idag om att dockorna låg bakom hans död. Dockornas ö beskrivs ofta som världens läskigaste ö, vilket knappast lär förvåna någon som har sett bilder ifrån detta oerhört kusliga ställe. Dessa två människors tragiska öden har lett till att denna ö numer är en populär turistattraktion, för den som vågar.