Det finns ett antal mycket kända fängelser i vår värld. Alctraz på en ö utanför San Franciscos kust är antagligen det mest kända i världen, även om det inte är i bruk längre, utan är idag en populär turistattraktion som traditionellt sett har förvarat några av USA:s värsta brottslingar. Ett av Europas värsta fängelser historiskt sett, är det så kallade dödens fängelse Plötzensee som fortfarande är i bruk i Tyskland idag. Fängelset som varit i bruk sedan slutet av 1800-talet var platsen för över 3000 avrättningar under naziregimens styrning av landet.

Fängelser att hålla sig borta ifrån

San-Quentin-Prison-1Från filmens värld har vi även vid upprepade tillfällen få ta del av många olika fängelser i nationer runt globen. De amerikanska högsäkerhetsfängelserna San Quentin och Folsom i Kalifornien har till exempel blivit förärade med filmporträtt ett antal gånger. Mest kända är ”Blood In Blood Out” och ”American Me” som båda porträtterar den mexikanska maffians uppkomst i det statliga fängelsesystemet. Men även flera andra ökända fängelser har gjort sig ett namn av grova övergrepp porträtterade i filmens värld. Thailands statsfängelse kallat ”Bangkok Hilton” i vardagsspråk, är en hemsk plats där lidandet är påtagligt och förutsättningarna oerhört svåra för intagna. Det ryska fängelsesystemet som är kända för grova övergrepp och en fängelsepopulation med egna lagar och regler har även den blivit ärad med ett stort antal olika filmer. Oavsett om du ska på en påtvingad semester eller har andra skäl för att byta bostad finns det hjälp att få av flyttfirma Göteborg för alla slags flytt.

Fängelse i Sydamerika inget för den fattige

Att hamna i någon av världens mest ökända fängelser är i sanning en mardröm i nutiden. Utvecklingen mot en humanare omvärld har helt enkelt inte spritt sig till alla världens hemska fängelser. Oavsett om det är på hemmaplan eller utomlands är en en fängelsevistelse aldrig en rolig historia. Men jämför vi vårt svenska system med några av världens värsta fängelser är de inte i samma liga. Med tortyrliknande övergrepp än idag har populationen på dessa avskyvärda fängelser en ständigt svår vardag. I Sydamerika är fängelsekulturen en helt annan och du kan absolut inte räkna med hjälp även med de mest grundläggande behoven som mat, vatten eller sovplats. Utan det är pengar som talar, och utan den varan är man helt utelämnad till det man lyckas skrapa ihop på en daglig basis. I många fängelser i regionen är vapen vanligt förekommande, precis som det faktum att man kan bjuda in sin familj att leva med dig under tidsfristen på ditt straff.